Bevrijding van de Mind

De eerste stap naar bevrijding van de mind is dat je bewust wordt van het onbewuste. Het onbewuste deel heeft betrekking op je conditioneringen, dat zijn de programma’s die je in je kindertijd hebt ontwikkeld en nu dagelijks onbewust leeft. Een kenmerk van deze programma’s is dat je weggaat van dat wat er is. Dit zogenaamde vlucht mechanisme is gebaseerd op weggaan van de pijn die je opgelopen hebt in je kindertijd of eerder. De belangrijkste vluchtroutes die je in jezelf kunt herkennen om de pijn niet te hoeven ervaren zijn:

1. De ander de schuld geven van wat jou overkomt.

2. Naar redenen zoeken, verklaringen zoeken en analyseren. Waarom gebeurt mij dit? Waar komt het vandaan. Waar heeft het mee te maken.

3. Er een diepere betekenis aan geven, zoals ‘ het heeft zo moeten zijn’  of ‘ de hele wereld lijdt.

4. Het vermijden van pijn door jezelf bezig te houden met pleziertjes, zoals gaan eten, winkelen, tv kijken, internetten etc.

Het leven van deze programma’s wordt ook wel het psychologische lijden genoemd. Het zijn de verhalen die je maakt, het is de weerstand die je hebt, het zijn de behoeftes van lief gehad worden, je beter voelen als een ander. Je kunt jezelf bevrijden van het psychologisch lijden. Dat is het goede nieuws! Bevrijding van de mind is de bevrijding van je programma's. Van overleven naar leven!

Daarvoor kun je de volgende oefening doen:

Ga iedere avond zitten en kijk op de dag terug. Wordt bewust van wat je zoal gedaan hebt. Wat waren je gevoelens, wat waren je gedachten en wat was het gedrag? Wanneer zocht je pleziertjes op of gaf je iemand anders de schuld? Je gaat de momenten door de dag heen herkennen en zien dat je een of meer van de bovenstaande programma’s leeft. Heb de moed en de eerlijkheid om dit te onderkennen en hier bij te blijven; te zijn met wat er is. Neem waar wat er gebeurt. Je hoeft dit met niemand anders te delen. Dit is helemaal voor jezelf.

Het psychologische lijden moet je niet verwarren met het fysieke lijden en het existentiele lijden. Het fysieke lijden is afhankelijk van de omstandigheden van bijvoorbeeld voldoende eten hebben of het krijgen van een ziekte. Het existentiele lijden is het ervaren van de afgescheidenheid, je kunt geen contact maken met het goddelijke in jezelf.


Geen opmerkingen: