Onderbewustzijn

Waar je mee te maken krijgt als je met het onderbewustzijn gaat werken is dat er meerdere lagen van het onbewuste materiaal zijn die dezelfde emotionele lading en lichamelijke sensaties delen. Oppervlakkige lagen bevatten herinneringen van emoties of trauma’s die je op latere leeftijd of in de kindertijd hebt opgelopen. Op een dieper niveau is deze emotionele lading verbonden met een bepaald aspect uit de periode in de baarmoeder en/of de geboorte. Nog dieper, in het transpersoonlijke domein ligt de wortel van de emotionele lading. Het heeft de vorm van voorouderlijke, collectieve en/of archetypische herinneringen en ervaringen die komen uit andere tijden.
 
Periode in de baarmoeder en de geboorte
We hebben allemaal door de verschillende stadia van geboorte gereisd als we uit moeders schoot in de wereld komen. Er zijn vier stadia, elk met een specifieke onderliggend programma (emotionele lading) dat ons op latere leven voor een groot deel zal beïnvloeden. Het programma wordt onder andere gekleurd door de gemoedstoestand en de fysiologie van de moeder tijdens de zwangerschap. Later in het leven zitten we in meer of mindere mate vast in één van de stadia, totdat het specifieke stadium volledig wordt ervaren, erkend en opgelost. Dit is een belangrijke stap om vrij te zijn en een staat van Eenheid te bereiken.
 
Hieronder de stadia:
 
1. De conceptie tot de vierde maand in de baarmoeder.
Het begint bij de conceptie. Wat was de intentie bij de conceptie? Liefde van de vader en moeder heeft een andere impact dan angst of haat. Ook van invloed is of de moeder zwanger wil zijn. Als tijdens of na de conceptie de moeder met bijv. abortus bezig is dan kan dat gedurende het leven de diepe overtuiging opleveren van niet gewenst zijn.
De foetus heeft in deze fase de neiging om heel stil te zijn en verkeert in een toestand van geluk. Het bevindt zich in een paradijs. Het bewustzijn van de foetus is voortdurend afgestemd op alles wat de moeder doet, denkt en voelt. Ook neemt het gedachten op uit het collectieve bewustzijn. Dit wordt onderdeel van de blueprint, het programma van het kind. Tegen het einde van deze periode als de foetus gegroeid is en voor een groot deel veranderd, wil het uit de baarmoeder maar kan dat niet.
 
2. De vierde maand tot de negende maand na de conceptie in de baarmoeder.
In deze fase ervaart de foetus nog geen afscheiding. De baarmoeder zal ongemakkelijker worden omdat de foetus groeit en ontwikkelt.. Er is geen ruimte meer in de baarmoeder, en de foetus zal angstvallig proberen om eruit te komen. Het voelt zich benauwd en ervaart grenzen en beperkingen. Hierdoor kun je strijd gaan ervaren in het leven. Deze fase bepaalt hoe je met strijd omgaat in het leven. Eindelijk, als de weeën beginnen komt er hoop.
 
3. De geboorte.
Wanneer de reis naar de geboorte start ontstaat het existentiële lijden, de afscheiding. De foetus begint het ongemak in de baarmoeder te voelen. Dit ongemak komt in het onbewuste. Alle emoties bij de geboorte zoals afscheiding, alleen zijn, geïsoleerd, betekenisloosheid ongemak, hulpeloosheid, etc. komen in het onbewuste. Dit wordt onderdeel van het programma dat je leven controleert en bepaalt hoe je elke situatie van het leven ervaart.
 
4. De eerste 6 uren van het leven in deze wereld.
Deze fase is vaak gerelateerd aan het gevoel van vrijheid, omdat de baby eindelijk kan bewegen. De eerste uren na de geboorte zijn belangrijk voor de manier waarop de baby gaat leven, zich gaat gedragen en de wereld waarneemt. Dit wordt bepaalt door de manier waarop de baby wordt ontvangen in deze wereld - als gevolg van het uiterlijk, het geslacht of de kleur. Wordt het kind verwelkomd met grote vreugde, liefde en genegenheid, of is het een ontmoeting van teleurstelling, afschuw en afkeuring?
 
Transpersoonlijke ervaringen
Een laag dieper, in het transpersoonlijke domein ligt de wortel van de emotionele lading. Dit komt in het bewustzijn in de vorm van voorouderlijke, collectieve en/of archetypische herinneringen en ervaringen die komen uit andere tijden. Je gaat ver voorbij de grenzen van het lichaam en het ego. Je krijgt nauwkeurige informatie over de vele aspecten van de materiële wereld die we niet krijgen vanuit ons dagelijkse bewustzijn of door meditatie. We kunnen getuige zijn van of zelfs deelnemen aan de mythologie van iedere cultuur op aarde en aan historische perioden uit onze menselijke geschiedenis. Nieuwe inzichten en ervaringen lijken zich te ontvouwen vanuit een ander niveau of orde van onze realiteit. Je vertoeft in andere dimensies van het bestaan.
 
Er zijn ook vele positieve programma’s die zich aan je tonen. Voor heling en het oplossen van de emotionele lading is het van belang om te werken op de negatieve programma’s. Wanneer de emotionele lading opgelost is verandert de situatie in de buitenwereld.
 
Bovenstaande informatie is gebaseerd op het opleidingsprogramma van de Oneness University India, publicaties van Stanislav Grof, vooraanstaand wetenschapper op het gebied van de transpersoonlijke psychologie en celbioloog Bruce Lipton.

Geen opmerkingen: