Spiritualiteit en politiek

De laatste weken krijg ik via verschillende kanten de aanbeveling via mijn email om op een spirituele politieke partij te stemmen. Nederland heeft 3 spirituele politieke partijen, ieder met zijn eigen visie en standpunten over hoe je spiritualiteit in de politiek brengt. Opvallend is dat er bij de partijen geen bereidheid is om onderling samen te werken. Laat staan dat je op basis van dialoog komt tot één spirituele politieke partij. Ieder blijft op zijn eigen standpunt, zijn eigen eilandje, afgescheiden van de anderen. Met hetzelfde gedrag en dezelfde politieke spelletjes als de andere politieke partijen. Holland op z'n smalst.

Het moge duidelijk zijn dat door jezelf spiritueel te noemen het niet betekent dat je vanuit een hoger bewustzijnsniveau opereert. Het is de vraag of transformatie van bewustzijn in de politiek überhaupt verloopt via aparte politieke partijen die de spirituele principes en het spirituele gedachtegoed verkondigen in het politieke bestel.

Transformatie van bewustzijn is een individueel proces en vindt plaats in ieder individu afzonderlijk. Op een gegeven moment leeft een kritiek aantal individuen in een staat van hoger bewustzijn, waardoor het collectief op een hoger bewustzijnsniveau komt. Wat betekent het als 'we' op een hoger bewustzijnsniveau terecht komen? Als individu ervaar je de wereld om je heen anders, je relaties veranderen, je gedrag verandert en daardoor veranderen de systemen (politiek, economisch, wetenschappelijk) die wij gecreëerd hebben.

Het is te vergelijken met het transformatieproces van de rups die een vlinder wordt:
Volgens evolutionair bioloog Elisabeth Sahtouris zal een rups tijdens zijn groei op een punt komen van overconsumptie. De rups wordt wraatzuchtig en eet alles wat in zijn buurt komt. Hij eet honderd keer zijn eigen gewicht. Hij verslind alle bladeren van een boom. Tegelijkertijd worden in de molucaire structuur van de rups de 'imaginal cells' actief. Tijdens de overconsumptie ontwaken de 'imaginal cells' en zij zoeken elkaar op in het lichaam van de rups. Wanneer genoeg van deze 'imaginal cells' elkaar weten te vinden (dat hoeft geen meerderheid te zijn)worden zij de genetische bepalers van de rups. Op dat punt beginnen de andere cellen te verrotten en worden de voedzame soep, waaruit de 'imaginal cells' de absoluut ondenkbare wonderschone vlinder creëren.

Het is mogelijk dat alle mensen die met bewustzijnsontwikkeling bezig zijn de 'imaginal cells' hier op aarde zijn. Nu zijn het nog losse individuen, klein in aantal, die functioneren in de verschillende deelgebieden van het bestaande politieke, economische en wetenschappelijke systeem en leven en handelen vanuit een hoger bewustzijnsniveau. Naarmate dit aantal toeneemt en deze mensen binnen het systeem elkaar weten te vinden en gaan samenwerken, kan de transformatie wel eens heel erg snel en op een soepele wijze verlopen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Door nu ook op het politieke podium plaats te nemen wekt men de interesse bij mede -Nederlanders. Nieuwsgierig geworden gaat men op zoek en ontdekt dat er meer op deze aardkloot is dan alleen de portemonnaie, de illusie van het bezit etc. Terugkeren naar waar het echt om draait: de individu in deze wereld. Vgl. PvdD waar eerst lacherig om werd gedaan en waar grotere partijen nu zaken ook in hun programma hebben opgenomen. Uiteindelijk zullen de spirituele partijen (inderdaad helaas weer 3 ipv EEN in samenwerking) zichzelf kunnen opheffen, het is geïncorpereerd in de mens die de programma's maken dwz. de leden van de machtigste politieke partijen.
PS. eerste keer dat ik deze site bezoek, goede artikelen en heb nu een bladwijzer aangemaakt. Groet Tonny

Anoniem zei

Ik denk dat de politiek beslist NIET het podium is waar spiritualiteit uit kan groeien als een rups tot een vlinder.

In de politiek wordt teveel bepaald vanuit het ego, waarin ieder zijn eigen koninkrijkje creëert. Daarin speekt de dualiteit een voortdurende rol. Links en rechts die lijnrecht tegenover elkaar staan.
Er dienen nog heel wat stappen ondernomen te worden alvorens men in de politeik in staat is tot een transformatieproces waarin elkaar aanvullen een voorwaarde is in plaats van elkaar de loef af te steken.

Francien.

Anoniem zei

Thanks for your share! very impressive!

cialis